Günümüz Dünyasında Sohbet

Türk Dil Kurumu'nda sohbet sözcüğünün açılımı, dostça, arkadaşça konuşarak hoş bir vakit geçirme, söyleşi, yârenlik, hasbihâl etme şeklinde verilmiştir. Kişilerin birbirleri ile hoş vakit geçirebilmesi içinse, bireylerin birbirlerine ayırabilecekleri zamana ihtiyaç vardır. Bu zamanı yaratmak ise gittikçe zorlaşmaktadır.

Gelişen ve değişen dünyada, bireylerin iş hayatlarına ayırdıkları zaman, özel hayatlarına ayırdıkları zamanın önüne geçmekte. Bu durum sonucunda ise, bireyler özel hayatlarına dışarıda ayıracakları zamanı, kendi ev ortamlarında, kişisel bilgisayarları üzerinden başka bireyleri tanımaya yönelik zaman harcamakta. Bu da, kişilerin hem bir başka kişiyle sohbet etme ihtiyacını karşılamasını hem de bu ihtiyacını karşılarken fiziksel olarak kendine de zaman ayırmasını sağlamakta.

Evde ya da iş yerlerinde, kişinin kendine ait işleri haricinde kalan vakitlerinde, arkadaşlık ya da chat yapma ihtiyacını karşılaması ise günümüzde iletişimin en çok tercih edilen kanalı, internet ile mümkün olur.

Kişi, internet üzerinden, kendi hayat düşüncesine, hayata bakış açısına, zevklerine uygun diğer kişiler ile sohbet ederek tanışır. Kurulan iletişimin sağlıklı olup olmaması ise kişilerin birbirlerini tanıma yöntemlerine bağlıdır. Doğrucu şekilde verilen cevaplar, kişilerin birbirlerini doğru bir şekilde tanımasını sağlar. Aksi takdirde, kurulacak arkadaşlık zemini sağlam olmaz ve sohbet odaları tanımının içinde yer alan hoş vakit geçirme olgusu sağlanamaz. Arkadaşlık kavramının sağlam temellerde ilerlemesi için ilk adımı yani güveni karşılıklı sağlamak gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar